Cyklosezóna už začala

Obrázok článku

Cyklosezóna už začala …

Prečo sa volám Century Riding Cream ?

V Spojených Štátoch cyklistické kluby spravidla cez víkend jazdia 100 míľovú trasu, označovanú v slangu ako Century, teda 100. Samozrejme, že tí menej zdatní, nechcú zostať pozadu. Prejdú len okolo 66 míľ/100 kilometrov a je z toho metrické Century.

Ak nie ste len rekreační cyklisti, zrejme ste už zaznamenali existenciu krému, ktorý sa natiera na nezvyklé partie. Stále sa jedná tak trochu o tabu a hovorí sa o ňom skôr polohlasne. Veci nepomáha ani názov, pod ktorým sa u nás stal známym – Nič nehovoriace “krém pre cyklistov”, ochranný krém alebo krém proti zapareninám. V angličtine stačí medzi zasvätencami predniesť “chamois” a všetci hneď vedia, ktorá bije. Ak šliapete do pedálov čím ďalej viac, budete sa s ním aj stretávať čoraz častejšie, preto nie je od veci si o tomto fenoméne niečo povedať.

Trocha cyklistickej histórie

Špecificky cyklistický chamois krém bol vyvinutý v čase, keď cyklo kraťasy mali koženú vypchávku, pre spríjemnenie dlhých hodín v sedle. Vypchávka sa vyrábala z kože kamzíka horského (chamois). Pokiaľ nebola správne udržiavaná, mala táto mäkká koža tendenciu vysychať a tvrdnúť  a to už potom nebolo veľmi príjemné “sedenie v sedle”. No a tu sa prvýkrát pristúpilo k užívaniu zvlhčovacieho krému.

Zaujímavou historickou perličkou je, že kedysi jazdili cyklisti s neuvarenými hovädzími stejkami medzi nohami, aby sa o sedlo príliš neotlačili … A po skončení pretekov mali aj večeru, ktorú hodili na oheň.

Našťastie dnes už nemusíme sadať na kusy mŕtvych zvierat – vypchávky cyklonohavíc sú zo syntetiky. Krém však zostal – už sa s ním neošetrujú vypchávky cyklonohavíc, ale koža jazdca samotného. Jedná sa v skratke hlavne o ochranu pred odreninami a zapareninami, no oveľa skôr ako o liek ide o potrebnú prevenciu.

 

Cyklistické krémy sú svojho druhu lubrikanty – ich primárnou úlohou je znižovať trenie. Ak sa vydávate na dlhšiu jazdu, môže troška krému znamenať veľký prínos. Šliapanie do pedálov je opakovaný pohyb a opakovaný pohyb môže na citlivých miestach spôsobovať podráždenie, vyrážky, zapareniny a odreniny … A v naozaj nepríjemných prípadoch i absces. Mnoho cyklistov používa to, čo dom dá, aby si od problému pomohla: vazelínu, konskú masť, detský púder. Môže vám to zafungovať, ale väčšina sa ale zhoduje, že tieto alternatívy nie sú vždy stopercentné. Púder miesto vysuší a navyše je potrebné ich aplikovať veľmi často a mávajú aj nepríjemné vedľajšie efekty počas teplých dni zápach alebo mastnota (v prípade vazelíny).

Špecializované krémy, ako je napríklad Century Riding Cream od SPORTIQUE, sú navrhnuté špeciálne pre túto situáciu.

Aj tu platí stará známa veta: Lepšia prevencia, ako následná dlhá liečba.

A zažijete túto sedlovú nepríjemnosť, nezostáva veľa možností než si dať od ,,kolesa“ nejakú dobu pauzu. Dodatočná aplikácia krému síce podráždenie zmierni a odštartuje sa liečba, ale prečo tomu rovno nepredísť.

SPORTIQUE Century Riding Cream je určený hlavne pre cyklistov, ale chráni pred akýmkoľvek trením spôsobeným športovou aktivitou, či už vás odiera topánka, batoh, popruh či čokoľvek iné. Osvedčil sa mimo cyklistiky aj pre bežcov, jazdcov na koni či motorke, rovnako tak dobre chráni namáhané miesta pri potápaní, jazde na kajaku či surfovaní. Oceňujú ho aj obézni ľudia, ktorí majú problémy so zaparenou pokožkou v kožných záhyboch na tele.

Emulzia má základ bambucké maslo a prírodné oleje, čo rozhodne poteší každého milovníka prírodných produktov. Century Riding Cream tiež pre zvýšenie ochrany pokožky vystavenej treniu používa vysoko účinné prírodné látky s antimikrobiálnym, antivirálnym a fungicídnym účinkom. To je poistenie v prípade, že by k nejakej tej odrenine nakoniec došlo: hojenie bude rýchlejšie a prípadná infekcia len tak nevznikne.

Z mnohých spätných väzieb od cyklistov máme informácie, že krém zabraňuje aj zarastaniu chĺpkov a pri pravidelnej aplikácii na nohy má koža menšiu tendenciu rohovatieť v miestach, kde dochádza k prirodzenému zošľapávaniu kože. Minimálny obsah silikónov v kréme zase zaručí dokonalú kĺzavosť. Po natretí daných partií vzniká ochranný film, ktorý je veľmi hladký a jemný – môžete ho preto naniesť pod akýkoľvek typ ponožiek alebo športového oblečenia, vrátane špeciálneho vybavenia. Nenarušuje neoprénové odevy ani prírodné a polypropylénové vlákna športových odevov.

Je ľahko vyprateľný.

 

prejsť na produkt